Hoe kan je de Huwelijksceremonie persoonlijker maken? Gastblog van Sara Mars, Trouwambtenaar van Met Alle Liefde

Gepubliceerd op 1 maart 2025 om 12:27

Misschien ben je weleens op een bruiloft geweest waarbij het leek of de trouwambtenaar het stel niet eens kende. Zo eentje hadden wij er trouwens zelf ook, maar wij hadden dan ook een korte ceremonie op het stadhuis. Het grote feest zouden we een jaar later vieren, als ik niet hoogzwanger was. Inmiddels ben ik vijf jaar getrouwd en is het er nog steeds niet van gekomen, oeps… Hoe langer ik dit werk doe, hoe hoger mijn eigen eisen worden aan een trouwambtenaar. Want de BABS kan je ceremonie maken of breken. En zelf heb je daar ook een belangrijke rol in. Dat leg ik even uit!

 

Voor heel veel stellen is de ceremonie het meest persoonlijke en intieme onderdeel van de dag. Daarna ga je lekker toosten, eten en dansen: vieren dus. Maar tijdens de ceremonie komt alles aan bod wát jullie die dag vieren. Jullie unieke verhaal. En in aanloop naar die grote dag, werk je samen met de trouwambtenaar om dat verhaal zo goed mogelijk uit de verf te laten komen.

 

Wat jullie mij als trouwambtenaar voeren (ik bedoel in het gesprek, maar tegen een koekje zeg ik ook geen nee), is onmisbaar als je een persoonlijke ceremonie wilt. Want wat je me niet vertelt, kan ik ook niet (tegen je) gebruiken. Maar behalve het verhaal van de trouwambtenaar, zijn er meer manieren om jullie trouwceremonie nog meer eigen te maken. Ik noem er 3, maar schud er zo nog 10 uit de mouw van mijn toga. Wat dacht je van een ring warming ceremony, of een ritueel als handfasting? Meer weten? Neem dan zeker contact met me op, dan maken we er echt een feestje van op jullie speciale dag.

1.   Betrek vrienden en familie

 

Je trouwdag is een van de weinige dagen waarop iedereen die belangrijk voor je is, op dezelfde plek is. Natuurlijk gaat het vooral om jullie met z’n tweetjes, maar het is heel waardevol om ook je dierbaren te betrekken bij de ceremonie. Hoe? Je kunt bruidsmeisjes en bruidsjonkers aanwijzen, die (al dan niet in duo’s) komen oplopen voordat jullie je entree maken. Je kunt ervoor kiezen om je te laten weggeven, of om iemand bij de start van de ceremonie iets te laten zeggen. Muzikale vrienden? Laat die dan jullie liedje zingen of spelen bij de ceremonie.

2.   Maak het visueel

 

Ik ben echt een sucker voor oude foto’s en duik regelmatig in de fotoboeken van mijn bruidsparen. Foto’s vertellen een verhaal waar ik maar nét aan kan tippen ;) Zeker als jullie al wat langer samen zijn, is het een mooie toevoeging als je met foto’s kunt laten zien hoe de relatie gegroeid is: van ongemakkelijke eerste dates en omhelzingen tot onvergetelijke vakanties en alles wat jullie hebben meegemaakt op weg naar je trouwdag. Maak er mooie afdrukken van en hang die bijvoorbeeld op langs het gangpad - je kunt ze na de ceremonie dan hergebruiken door ze op de tafels te zetten bij de receptie, of een fotohoekje in te richten bij het gastenboek.

 

Bonustip: het is extra leuk als je ook (oude) foto’s van familie en vrienden weet op te snorren. Die kun je dan op de tafels zetten bij het diner, zodat iedereen meteen weet waar ze moeten zitten.

3.   Schrijf je eigen geloften

 

Deze begin ik meteen met een disclaimer: doe dit alleen als het bij je past. Als het angstzweet je uitbreekt bij de gedachte om te spreken voor een groep, doe het dan vooral niet. Maar als je het aandurft en je komt uit je woorden, dan vind ik persoonlijke geloften echt het kersje op de taart van een ceremonie.

 

Maar wat zet ik er dan in, vraag je je misschien af. Bedenk hoe je je voelde toen jullie elkaar net leerden kennen. Wanneer je dacht: met jou wil ik trouwen. Welke hoogte- en dieptepunten jullie samen al hebben meegemaakt. En fantaseer ook over de toekomst die je samen voor ogen hebt. Het belangrijkste is dat je recht uit je hart schrijft en vertelt. Hou het lekker beknopt (en half A4’tje is al heel wat) en oefen een paar keer, zodat je eigenlijk alleen de verhaallijn van het papier hoeft te lezen.

 

Ook niet onbelangrijk: als trouwambtenaar lees ik altijd mee met jullie geloften. Zo weten jullie nog niet van elkaar wat de ander gaat zeggen, en voorkom je dat je per ongeluk dezelfde anekdote vertelt. Of dat de een drie kantjes vol schrijft en de ander in vier regels klaar is.

Maar het begint bij een klik…

 

Hoe jullie de ceremonie ook voor je zien, het begint bij de klik met de trouwambtenaar. Bedenk dat je jullie hele leven en liefde gaat bespreken. Als je je dan niet bij iemand op je gemak voelt, is dat zo jammer. En het komt de ceremonie ook niet ten goede. Voelt het vertrouwd? Dan komt de rest vanzelf goed!

 

Weten of wij een klik hebben? Ik heb nog een paar plekjes in de agenda vrij voor 2025 - en die voor 2026 staat ook al open. Kennismaken is vrijblijvend en helemaal gratis, dus plan vooral een afspraak in. Tot snel!

Met alle liefde,

Sara.

Photocredits: Moments by Kelly

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.