Wat is een spoedhuwelijk?

Gepubliceerd op 4 augustus 2024 om 12:59

Naar aanleiding van mijn blog over het wenshuwelijk dat ik mocht organiseren namens de Stichting Make a Wedding Wish Nederland, kreeg ik vragen over het spoedhuwelijk. In dit blog leg ik uit wat het is, wanneer en hoe het kan worden aangevraagd. 

Wenshuwelijk; het bruidspaar staat op een trap en kijkt elkaar verlieft aan.

Het spoedhuwelijk van Rob en Beryl

Het wenshuwelijk van Rob en Beryl dat ik samen met Corrie heb georganiseerd stond aanvankelijk gepland op 19 juni. I.v.m. de slechte gezondheid van de bruidegom is het huwelijksfeest naar voren gehaald en heeft het op 10 juni plaatsgevonden. 

Omdat de gezondheid van hem snel achteruit ging en niet duidelijk was hoeveel tijd hem nog was gegeven, is er besloten eerder voor de wet te trouwen. 

De bruiloft heeft bij hun thuis, in de tuin, plaatsgevonden. De trouwringen zijn met spoed aangevraagd en door de juwelier zelf gebracht!

Het gaf het bruidspaar veel rust om te weten dat hun huwelijk wettelijk geregeld was. 

Witte roos en gipskruid. Bloemdecoratie en styling bruiloft.

Wat is een Spoedhuwelijk?

Een spoedhuwelijk is wat de naam al doet vermoeden, een huwelijk dat snel wordt voltrokken. In de meeste gevallen is er voldoende tijd om alles rustig te organiseren, maar soms is die tijd helaas niet gegeven. Op deze manier kan er snel voor de wet worden getrouwd.

Als één van de twee partners ernstig ziek is, er een riskante operatie zal plaatsvinden of na een ernstig ongeluk, en de grote wens bestaat om te trouwen, dan is een spoedhuwelijk mogelijk. 

 

Hoe vraag je een Spoedhuwelijk aan?

Bij de burgelijkestand van de Gemeente waar het bruidspaar woont kan een spoedhuwelijk worden aangevraagd.  Deze kan vaak de volgende dag en soms al op dezelfde dag plaatsvinden. De Gemeente zal om de volgende gegevens vragen: 

* Volledige namen

* Geboortedata

* Huidig adres

* Verklaring van de arts

Bij een spoedhuwelijk is er toestemming nodig van de officier van justitie. De Gemeente zal deze aanvraag indienen.

Als een spoedhuwelijk binnen 24 uur plaatsvindt, zijn er zes getuigen nodig.

Waar mag een Spoedhuwelijk plaatsvinden?

Een huwelijksceremonie vindt in de regel op het gemeentehuis plaats. Een spoedceremonie mag op een andere plek plaatsvinden, bijvoorbeeld in een hospice, het ziekenhuis of thuis. Iets wat veel tijd en energie bespaard.

Rob en Beryl hadden nog net op tijd trouwringen, maar het kan ook goed dat er geen tijd meer is om die te regelen. Een leuk en makkelijk alternatief zijn vriendschapsarmbanden of een ander stuk sieraad wat reeds in het bezit is van het bruidspaar of familie. 

Alles is liefde

Geniet van elke dag, geniet van elk moment, geniet van de liefde!

Liefs, Elvira

Hart, logo van Wedding and Dreams

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.